Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Bitcoin kruipt weer naar $10.000
Sluipenderwijs keert het optimisme op de cryptomarkt terug, zo lijkt het. Vrijdagochtend noteerde ethereum, de tweede cryptomunt in marktwaarde, bijna 9 procent hoger op 781 dollar. De bitcoin klom 5 procent tot bijna 9.700 dollar en is daarmee weer dicht bij het niveau van 10.000 dollar.
Een bron van optimisme komt van het socialmediaplatform Reddit. Mede-oprichter Alexis Ohanian van Reddit verklaarde deze week dat hij de koers van ethereum nog dit jaar naar 1.500 dollar ziet stijgen en de bitcoin naar 20.000 dollar. Ook stelt Reddit het platform weer open voor betalingen met bitcoin, ethereum en litecoin. Verder meldde The New York Times donderdag dat zakenbank Goldman Sachs op bitcoin gebaseerde handelsproducten gaat lanceren.
2. Lage inflatie baart ECB zorgen … maar kan ook hypotheekrentes laag houden
De Europese economie draait best aardig, maar de inflatie in de eurozone blijft opvallend laag. Donderdag bleek dat de inflatie in de eurozone is gedaald naar 1,2 procent in april. Daarmee blijft de inflatie duidelijk achter bij het niveau van ongeveer 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. Volgens economen van ING kan meespelen dat werknemers nog altijd relatief geringe looneisen stellen.
De lage inflatie verhoogt de kans dat de ECB het goedkoopgeldbeleid om de economie te stimuleren langer handhaaft en rentes kunstmatig laag houdt. In Nederland is de rente voor de 10-jarige staatslening sinds afgelopen week met bijna 0,1 procentpunt gedaald naar 0,7 procent. Deze rente is ook een belangrijke maatstaf voor hypotheekrentes.
3. Twitter roept alle gebruikers op hun wachtwoorden te veranderen
Twitter heeft een bug ontdekt in de interne systemen en roept alle 330 miljoen gebruikers op hun wachtwoord te veranderen. In een intern log waren de wachtwoorden onversleuteld te zien als platte tekst. Twitter zegt dat er geen misbruik is gemaakt van de gegevens, maar wil het zekere voor het onzekere nemen.
4. Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar Nederlandse bedrijven voor bouw Krimbrug
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar zeven Nederlandse bedrijven die waarschijnlijk hebben meegeholpen met het bouwen van een brug van Rusland naar de Krim. Dat mag niet vanwege de internationale sancties tegen Rusland.
Volgens het AD worden zowel de bedrijven zelf als de leidinggevenden verdacht, maar Justitie wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat.
5. Voormalig Volkswagen-topman Winterkorn aangeklaagd in de VS
Martin Winterkorn is in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege zijn rol in het dieselschandaal. De voormalige topman van Volkswagen wordt beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels.
Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort daarna op als topman.
6. Polen die in Nederland blijven, zien loon stijgen
Het gaat goed met Polen die in Nederland zijn gebleven nadat ze hiernaartoe zijn gekomen voor werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In 2011 kwamen 63 duizend Polen naar Nederland, waarvan er in 2016 nog 20 duizend in Nederland waren. Daarvan stond 39 procent ingeschreven bij een gemeente. Die groep had gemiddeld een hoger loon, vaker een vast contract en kwam minder vaak zonder werk te zitten. Polen is sinds 2004 lid van de Europese Unie, waar sinds 1 mei 2007 vrij werknemersverkeer van kracht is.
7. Air France-KLM verliest miljoenen door stakingen
Het operationeel verlies van Air France-KLM bedroeg 118 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar, waar het tekort eerder 33 miljoen bedroeg. De impact van de stakingen bij Air France bedraagt 75 miljoen. De acties bij de Fransen zijn een domper voor KLM, die zijn winst ziet verdampen. Dankzij een sterke vraag naar vliegtickets en gunstige marktomstandigheden verdubbelde het operationele resultaat van de Nederlandse tak tot 60 miljoen euro.
8. Stroomnet kan gigantische vraag datacentra niet meer goed aan
Nederland scoort goed als Europese vestigingsplaats voor datacentra van bedrijven als Google en Microsoft. Maar die slurpen veel stroom. Dat gaat zo hard dat de beschikbaarheid van nieuwe aansluitingen voor digitale bedrijven in gevaar dreigt te komen, omdat energieleveranciers de stroomvraag niet kunnen bijbenen, zo stelt brancheclub Dutch Datacenter Association (DDA) tegen het FD.
Door het capaciteitstekort kunnen nieuwe databedrijven zich de komende drie jaar nauwelijks vestigen in Nederland, aldus DDA-directeur Stijn Grove.
9. Ferrari gaat in 2022 volledige hybride
Ferrari’s slurpen benzine, maar de CEO van het Italiaanse automerk heeft zichzelf een doel gesteld: voor 2022 zullen alle auto’s die de fabriek uitrijden, hybride zijn. De reden? Het bedrijf wil meer auto’s verkopen, maar de milieu-eisen die wereldwijd aan auto’s worden gesteld, worden steeds strenger. Dat betekent niet dat het een makkelijke beslissing was: “We discussiëren er continu over”, zei de CEO tijdens een gesprek met analisten.
10. Geen Nobelprijs voor de Literatuur ... maar Trump wordt genoemd voor Vredesprijs
De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar, voor het eerst in 70 jaar, niet uitgereikt. De reden is een seksschandaal binnen de Zweedse academie. De man van dichteres Katrina Frostenson, een van de leden, wordt ervan beschuldigd zeker achttien vrouwen seksueel te hebben misbruikt. Hij zou bijvoorbeeld de Zweedse kroonprinses Victoria hebben betast.
Maar daar houdt het niet op: de man zou ook via zijn vrouw geld van de academie doorgesluisd hebben gekregen. Dat geld heeft hij gebruikt voor zijn cultuurclub. Nadat deze beschuldigingen naar buiten kwamen, stapten meerdere leden van de academie op en heeft ook Frostenson haar lidmaatschap opgezegd.
Bij de uitreiking van de Nobelprijzen eind dit jaar wordt verder vooral gekeken naar de Nobelprijs voor de Vrede: Donald Trump is een potentiële kandidaat, nu de vrede lijkt uit te breken in Korea.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Huis kopen? Het belang van een reëel taxatierapport voor aanvraag hypotheek neemt toe, maar de kosten lopen fors op
- Als Donald Trump zwijggeld voor pornoster Stormy Daniels regelde, om Melania onwetend te houden, heeft hij geen probleem
- Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, denkt dat hij zijn vermogen van $131 miljard makkelijk kan opmaken – en wel hieraan